Keresés

Csengetési rend

1.óra 8:00– 8:45
2. óra 8:55– 9:40
3. óra 9:50– 10:35
4. óra 10:45– 11:30
5. óra 11:45– 12:30
6. óra 12:40– 13:25
7. óra 13:35– 14:20
8. óra 14:30– 15:15
9. óra 15:15– 16:00

 

 

Pályázataink

 

 
Határtalanul 2019
 

Beszámoló a 2021/22. tanévben megvalósított erdélyi kirándulásáról, amelyre a „Só útján Erdélyben” című nyertes pályázatunk révén kerülhetett sor. A pályázat megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.

A programra intézményünk 2.559.560 forint támogatást nyert.

 

„Határtalanul-Erdély”

 

A program előkészítése:

 

  1. május 16-án az utazásra jelentkező tanulóknak és szüleiknek szülői értekezletet tartottunk, melyen bemutattuk a Határtalanul pályázatot, az utazás útvonalát, a szállást. Hogy még nagyobb kedvet csináljunk az utazáshoz, ppt- bemutatót is tartottunk, melyet erre a célra állítottunk össze. Az előkészítő foglakozásra a tanulók kiselőadásokkal készültek, különös tekintettel a trianoni békediktátum után a magyarság sorsára.

  1. nap

Utunkra korán reggel, hajnali 3.30 h-kor indultunk kényelmes autóbuszokkal a tatabányai Aldi parkolójából indultunk. Gyorsan bepakoltunk a buszba, majd elbúcsúztunk a szüleinktől.  Kisebb megállók után a határt Ártándnál léptük át, majd tovább utaztunk belső Erdély irányába. Első megállónk a Király-hágónál volt. Sajnos, ekkor még nem volt szerencsénk az idővel, kitartóan szitált az eső. Bánffyhunyadon áthaladva tovább utazunk Kolozsvárra, ahol a történelmi városközpontban sétálunk. Megtekintettük Mátyás király szobrát és szülőházát, kívülről a Szent Mihály templomot és a Farkas utcai református templomot. Sétát tettünk a Házsongárdi temetőben, illetve megtekintettük az Iskola utcát. Később folytatjuk utunkat Székelyszentlélekre, ahol a szálláshelyünk volt. Este 9 óra körül értünk a szálláshelyre, a Becsali Panzióba. A hosszú út és a korai kelés dacára diákjaink cseppet sem fáradtak el, vidáman vették birtokba a nyárilugast és a tágas udvart. Szólt a zene, pinpongoztak, fociztak, kártyáztak sokáig.

 

  1. nap

Reggel 7 órakor keltünk. Reggeli után a busznál gyülekeztünk.  Ezt a napot teljesen a Sóvidéken töltöttük és a só különleges előfordulásaival, s formáival ismerkedtünk meg. Láttunk például a felszínen kialakult barázdákat, valamint borsós felszínű „sókarfiolokat” is.  Meglepő volt látni a felszín alól kibukkanó, borotvaéles sótömböket. Szovátán a különleges sós Medve-tavat néztük meg, s jártuk körül. Ezek után mentünk Parajdra, ahol a sóbányát kerestük fel. Különleges élmény volt 80-100 méter mélységbe leereszkedni egy nagy sótömbbe, ahol templom, múzeum, játszótér található. A sóbányában hatalmas terek voltak, ahol az ide látogató emberek kedvükre játszhattak labdájukkal, pingpongasztaloknál pingpongozhattak, de még ugráló vár és kalandpark is volt. Sajnos, a Sószorosban nem sétálhattunk, mert az eső esett egész délelőtt, átáztatva a gyerekek ruháit, cipőjét.  Ezt követően rövid megállót tettünk Korond főutcáján az állandó kirakodóvásárban, ahol mindenki kedvére vásárolhatott szeretteinek erdélyi vásárfiát, hűtőmágnest. Ezek után Csíksomlyóra utazunk, ahol a csodatevő Szűz Mária szobrát nézzük meg a kegytemplomban. Délutánra elállt az eső, így -megmászva a kálváriadombot- felsétálhattunk a csíksomlyói búcsú helyszínére, valamint a borvízforrást kóstoltuk meg. A víz íze igen megosztó volt. Volt akinek tetszett, de a többségnek nem igazán…Mivel már a helyiek készültek a csíksomlyói búcsúra, sok embert láttunk futva megtenni a távot a kegytemplomtól a búcsú helyszínéig, a völgybe. Mint megtudtuk, ezek az emberek azért edzenek, hogy a búcsú idején ne merüljenek ki a napi többszöri fel-le sétálásban. Fáradtan, de élményekkel telve utazunk vissza a szállásunkra, ahol finom vacsorával vártak minket. A kísérőkkel együtt azt gondoltuk, hogy a második napra már biztosan elfáradtak a gyerekek. Nos, ha el is fáradtak, estére „kivirult” mind, úgyhogy az előző napi esti programok folytatódtak „takarodóig”.

 

  1. nap

Reggeli után felkerestük a zetelaki víztározót, majd Gyergyószentmiklós mellett elhaladva Szejkefürdőre indultunk, ahol a legnagyobb székelyként számon tartott Orbán Balázs sírját tekintettük meg. Megszámoltuk a felállított székelykapukat, s néhány történetét is megismertük.  Ezt követően Székelyudvarhely, a „székely főváros” nevezetességeivel ismerkedtünk meg: a szoborpark, a református templom, és a városháza épületét tekintettük meg. Megtudtuk, mit takar a „Vas Székely” kifejezés. Szerencsénk volt: az egyik helyi művészeti iskolában bemutatót tartottak, az erdélyi gyerekek pedig népviseletben gyülekeztek az iskola udvarán. Majd a Gyilkos–tó csodálatos szépségével ismerkedtünk meg és a Békás szoros sziklái között rövid túrát tettünk. Hazafelé kis kitérőt tettünk Farkaslaka, Tamási Áron szülőháza és sírja felé. Szállásunkon, Székelyszentlelken ismét üdvözlő sütivel és meleg vacsorával vártak. Az utolsó este – csomagjaink összepakolása után- meglepetéssel készültünk a gyerekeknek: „búcsúbulit” tartottunk a nyárilugasban „kívánságműsorral”, tánccal.

 

  1. nap

Kiadós reggelink után útnak indultunk. Fehéregyháza mellett elhaladva Tordára mentünk. Az utazási iroda ajánlatában végül nem szerepelt a tordai sóbánya, de szerencsére iskolánk igazgatónője nem hagyta annyiban a dolgot. Hosszas szervezkedés után elintézte nekünk a sóbánya meglátogatását. hihetetlen élmény volt összehasonlítani a parajdi és a tordai bányákat. Míg a parajdit régimódinak, a tordait hipermodernnek éreztük a benne lévő szabadidőparknak, mászófalnak, óriáskeréknek és a „Harry Pottert” idéző csónakázótónak köszönhetően. Ezt követően Segesvár történelmi központjával ismerkedtünk meg: az Óratorony, a diák lépcső, a bástyák, a református templom, a középkori fallal körülvett óváros ódon épületeivel- és a Drakul- család feltételezett szülőházával- mindenkire nagy hatást tettek.  Ezt követően indulunk haza Magyarországra, ahová fáradtan, de élményekkel telve az éjszakai órákban érkeztünk meg.

 

A program zárása:

 

Az értékelő órát az utazás során készített videók, és fotók megtekintésével kezdtük, majd a tanulók személyes élményeit hallgattuk meg. Szinte minden képhez volt hozzáfűzni valójuk. Egyértelmű, hogy nagyon jól érezték magukat, s számos barátság köttetett az úton. Az értékelő óra második részében a tapasztalatokat gyűjtöttük össze.

 

További fotókat megtekinthetnek a képgalériában.